Auteur(s): Jan Folkert Deinum, Gert-Jan Verheij Organisatie(s): Rijksuniversiteit Groningen

Videoconferencing biedt de mogelijkheid om experts (uit het veld of van andere instituten) aan het woord te laten en om studenten vragen te laten stellen aan de expert.

Voorbeeld uit de praktijk

De Universiteit Twente heeft bij het vak instructietechnologie een videoconferencing georganiseerd met de auteur van het boek dat bij het vak wordt gebruikt. Het boek is behandeld in een serie colleges. Aan het eind van de reeks colleges konden studenten vragen aan de auteur van het boek inleveren via de elektronische leeromgeving. Vervolgens konden studenten stemmen over de beste vraag. Zo ontstond een lijst van meest gewenste vragen aan de auteur. Tijdens de videoconferencing sessie stelden de studenten zelf hun gekozen vraag aan de auteur en konden daarover met die auteur discussiƫren. De auteur zat in de Verenigde Staten, de studenten in Nederland.

Doel

Een videoconferencing sessie kunnen organiseren om studenten te kunnen laten leren van en communiceren met experts op afstand.

Wanneer te gebruiken

 • Als een expert extra informatie kan bieden ten opzichte van de eigen docent.
 • Als die expert niet naar de onderwijsinstelling kan komen.
 • Als er interactie nodig is met de expert.
 • Als het visuele aspect belangrijk is, bijvoorbeeld omdat de expert iets wil laten zien, of om de student meer betrokken te laten zijn bij het gesprek (visueel contact bevordert die betrokkenheid boven tekstueel of audiocontact).

Aandachtspunten bij de voorbereiding

 1. Maak een scenario van de gewenste videoconferencingsessie. Bijvoorbeeld zoals hierboven (onder Uit de praktijk) is beschreven: studenten bedenken vragen aan de expert en stemmen welke vragen gesteld zullen gaan worden. Over deze vragen gaan de studenten in discussie met de expert. Dergelijke interactie tussen studenten en expert is over het algemeen effectiever dan een expert die alleen zijn verhaal vertelt.
 2. Er moet een techniek worden gekozen. Er zijn drie technieken mogelijk: ISDN, IP en satelliet. In de meeste gevallen zal gebruik worden gemaakt van IP (via internet). Uw systeembeheerder vindt alle relevante informatie over videoconferencing op het adres http://contact.surfnet.nl.
  Zorg ervoor dat de techniek ruim van te voren (minimaal twee weken) wordt getest, bij voorkeur met de expert zelf (zodat die ook enig gevoel krijgt voor de werking van een videoconferencing sessie).

  Tips
  • Gebruik bij voorkeur hardwarematige oplossingen. Een programma als NetMeeting (Microsoft) is nog onvoldoende ontwikkeld om videoconferencing van een goede kwaliteit te kunnen verzorgen. Als alternatief kan eventueel worden gekozen voor NetMeeting voor beeld met daarnaast een telefoonverbinding voor het geluid.
  • Beknibbel niet op de aanschaf van hardware. De kosten (tijd voor een systeembeheerder) om een verbinding tot stand te brengen met oude hardware of hardware van onvoldoende kwaliteit zijn vele malen hoger dan het aanschaffen van goede hardware.
  • Als er nog geen ervaring is opgedaan binnen de instelling met videoconferencing, zorg dan dat de systeembeheerder echt een aantal dagen reserveert om alles uit te proberen.
 3. Voor de opname is het van belang dat de expert met hoofd en schouders in beeld is, verder niet (pasfotobeeld). Daarmee zijn non-verbale signalen op het gezicht goed te zien. Verder moet uiteraard gezorgd worden voor een goede belichting. De meeste onderwijsinstellingen beschikken over een audiovisuele dienst die daarover kan adviseren. Ook dit is van belang om van tevoren te testen.
  De student die de vraag stelt moet apart in beeld worden genomen (ook in pasfotobeeld). Een beeld van de hele klas is niet zinvol: de expert ziet dan nauwelijks wat er gebeurt, omdat de kwaliteit van het beeld onvoldoende.
 4. Het is aan te bevelen de expert uit te rusten met een headset (koptelefoon en microfoon), om rondzingen te voorkomen. In de klas kan dan gewoon gebruik worden gemaakt van luidsprekers. Ook voor het geluid is het aan te bevelen contact op te nemen met de audiovisuele dienst.

  Voor mensen die nog nooit met videoconferencing hebben gewerkt is een instructie in de etiquette van belang. Er is altijd een vertraging van ongeveer een halve seconde bij videoconferencing. Dat lijkt weinig, maar blijkt in de praktijk toch een duidelijk waarneembare en maakt dat je niet snel kunt reageren. Het betekent ook dat je iemand altijd netjes moet laten uitpraten en de luisteraar geen aandachtgevend gedrag moet vertonen met de stem (hummen, ‘oke’, ‘oh ja’). Dit kan worden ondervangen door non verbale signalen te geven (met hoofd knikken bijvoorbeeld).

Aandachtspunten bij de uitvoering

De docent is in de videoconferincing sessie de gespreksleider. Hij moet er voor zorgen dat zowel studenten als expert niet te lang aan het woord zijn, dat de vragen allemaal aan bod komen en dat de hele sessie niet te lang duurt. Houd er ook rekening mee dat een videoconferencing door de meeste deelnemers als zeer intensief wordt beschouwd. Over het algemeen is vijftig minuten wel de grens.

Tip

Neem de sessie op, zodat het op een later tijdstip nogmaals gebruikt kan worden in het onderwijs (bijvoorbeeld als de expert dan niet beschikbaar is of voor deeltijdstudenten die niet aanwezig konden zijn).

Randvoorwaarden

 • Voor ISDN en satellietverbindingen zijn aparte experts noodzakelijk.
 • Er moet op beide locaties (bij de studenten en bijde expert) een videoconferencing set aanwezig zijn.
 • Houd rekening met tijdsverschillen bij internationale contacten. Gebruik GMT (zie pagina 777 van teletekst om afspraken te maken).
 • Er is een headset nodig bij de expert.
 • Er is een beamer en luidsprekers nodig bij de studenten

Zie ook

Hoe schakel je experts op afstand in?

Hoe schakel je experts op afstand in middels videoclips?

Hoe schakel je experts op afstand in middels een chatsessie?

Hoe schakel je experts op afstand in middels discussieplatform?

Hoe schakel je experts op afstand in middels e-mail?

Geplaatst op 14-11-2002 in Online werkvormen door adminComments Off on Experts op afstand inschakelen via videoconferencing

Reageren is niet mogelijk.