Auteur(s): Sylvia Walsarie Wolff Organisatie(s): EduTec

In het IDEE ‘Hoe schakel ik experts op afstand in?’ worden verschillende mogelijkheden genoemd om gebruik te maken van experts op afstand. Een van deze mogelijkheden is door videoclips op te nemen van de experts en deze in een DLO te plaatsen. Dit IDEE beschrijft hoe je dat kunt doen.

Voorbeeld uit de praktijk

Op de TU Delft is een cursus ontwikkeld die heet ‘Management van ICT-georiĆ«nteerde organisaties’. De expert, die in dit geval ook de docent is, is Prof. Wim Dik (voormalig CEO van KPN Telecom). Van Prof. Dik zijn videoclips gemaakt, waarin hij in maximaal 3 minuten een onderwerp kort behandelt. Het is de bedoeling, dat de studenten deze videoclips gebruiken, naast alles wat ze in de hoorcolleges hebben gehoord om virtueel te discussiĆ«ren over stellingen, die prof. Dik op Blackboard heeft geplaatst (zie ook het IDEE ‘Organiseren van online discussies met veel studenten’).

Deze aanpak krijgt een vervolg in een keuzevak ‘e-Learning in Corporations’, dat begin 2003 op de TU Delft zal worden gegeven. Voor die cursus worden zowel clips opgenomen van experts die een gastcollege geven in de cursus, als experts die geen college zullen geven.

Doel

De bedoeling is videoclips van experts op te nemen, die niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn. Deze experts ondersteunen hierdoor theorie met gesproken woord en beeld. De videoclips worden van tevoren opgenomen, zodat de expert zich goed kan voorbereiden; bovendien kunnen de videoclips worden bewaard en meerder malen worden afgespeeld.

Wanneer te gebruiken

 • Wanneer er behoefte is aan kennis van experts vanuit het veld of docenten, die niet aan de eigen instelling zijn verbonden en die moeilijk een gastcollege kunnen verzorgen (vanwege tijdgebrek of omdat hij of zij erg ver weg woont/werkt).
 • Wanneer interactie met de expert niet direct noodzakelijk is (bijvoorbeeld omdat de eigen docent voldoende kan toelichten).

Tip

De videoclips kunnen als uitgangspunt worden genomen voor verschillende soorten discussie: on line met de expert (zie KE Gebruik van expertise van experts op afstand d.m.v. discussieforum ) of met een groep studenten. De videoclip moet dan eindigen met een stelling van de expert.

Aandachtspunten bij de voorbereiding

 • Bepaal het thema, dat je door expert wilt laten behandelen.
 • Zoek experts die geschikt zijn om voor een camera te praten; dit is een kunst apart. Maak eventueel samen met de expert een script of proefopnames.
 • Maak de expert duidelijk wat je van hem of haar verwacht: wat is de inhoud?; hoeveel opnames zijn er nodig?; hoe lang duren de opnames?; moet iedere clip wel of niet eindigen met een stelling?
 • Bepaal of je zelf de opnames wilt maken of dat je dit door een audiovisuele dienst wilt (en kunt) laten doen. In het laatste geval worden de clips kwalitatief beter, maar ook veel kostbaarder.
 • Wanneer je besluit om zelf de opnames te maken, zorg dan dat je de beschikking hebt over een digitale camera met een externe microfoon.
 • Let bij de opnames goed op de belichting en de achtergrond waartegen de expert zit.
 • Instrueer de expert goed in de camera te kijken; ga niet naast de camera zitten, want dan is de kans groot dat de expert naar jou kijkt en niet in de camera.

Tips
 • Laat de audiovisuele dienst eventueel advies geven over hoe opnamen gemaakt moeten worden (belichting, apparatuur enz.)
 • Schakel student-assistenten in die thuis zijn in het opnemen en verwerken van beeldmateriaal.

Aandachtspunten bij de uitvoering

De clips worden bij voorkeur gebruikt ter ondersteuning van een hoorcollege of anderszins aangeboden theorie; deze moeten derhalve goed op elkaar aansluiten.

Randvoorwaarden

 • Zorg ervoor dat de clips niet langer worden dan 2/ 3 minuten, omdat dat ongeveer het maximum is om aandachtig naar te kunnen kijken en luisteren.
 • Zorg voor een goede inbedding in de DLO, d.w.z dat het bekijken van de videoclips niet te veel extra handelingen moet kosten -zoals het opstarten van een programma- maar dat het binnen de DLO gebeurt.
 • In een DLO komt streaming video beter tot zijn recht dan gewone video. Streaming wil zeggen, dat de video niet eerst helemaal wordt gedownload voordat de video gaat spelen, maar stukje bij beetje tijdens het afspelen wordt gedownload. Dit kost minder tijd voor degene die de video afspeelt. De meeste instellingen beschikken over een speciale server, die streaming video beheert. Maak daar gebruik van.

Zie ook

Geplaatst op 14-01-2003 in Online werkvormen door adminComments Off on Experts op afstand inschakelen via videoclips

Reageren is niet mogelijk.