Auteur(s): Gerard Baars, Karen Jager Organisatie(s): Risbo
In dit IDEE worden voorbeelden gegeven van opdrachten die je in kunt zetten om het spreekwoordelijke ‘ijs te breken’ tussen deelnemers aan een online vak.
Voorbeeld uit de praktijk
Hieronder staan zes voorbeelden van opdrachten om ‘het ijs te breken’. Deze zogenaamde ijsbrekers zijn in de praktijk toegepast aan het begin van een online cursus.
- Persoonlijke pagina
Elke student maakt een eigen persoonlijke pagina aan binnen de digitale leeromgeving. Hierop staat in ieder geval een foto en vertelt de student iets over zichzelf. - 8 zelfstandige naamwoorden
Elke student kiest 8 zelfstandige naamwoorden die het best bij hem of haar passen en geeft aan waarom dit zo is. Ook reageren studenten op bijdragen van anderen. - Persoonlijke verwachtingen
Iedere student plaatst 2 of 3 persoonlijke verwachtingen voor de cursus in een discussieforum. De docent vat ze samen en geeft aan hoe ze in de cursus behaald zouden kunnen worden. - Welke van de drie?
Elke student vertelt twee waarheden en een leugen over zichzelf. Studenten reageren op elkaars bijdragen: wat is de leugen? - Welke cartoon past bij jou?
Studenten presenteren zichzelf aan de hand van een cartoon (zie voor website met cartoons http://www.thefunnycartoon.com/). - Peer interviews
Studenten interviewen elkaar via email en plaatsen elkaars introducties op het discussieplatform.
Doel
De docent kan verschillende ijsbrekers inzetten om studenten elkaar online te laten leren kennen.
Wanneer te gebruiken
- Bij de start van een cursus
- Wanneer studenten elkaar niet kennen
- Wanneer studenten elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten
- Wanneer in de cursus interactieve of groepsopdrachten worden toegepast
Aandachtspunten bij de voorbereiding
Hieronder staat per ijsbreker beschreven welke stappen je uit moet voeren.
Persoonlijke pagina
- Zorg ervoor dat er voor iedere student een persoonlijke pagina beschikbaar is in de digitale leeromgeving. In de meeste leeromgevingen (Blackboard, WebCT en TeleTOP) zijn dit soort pagina’s standaard aanwezig. Tip: Wanneer de pagina’s niet standaard aanwezig zijn, controleer dan de instellingen van je cursus. Voor Blackboard: ga naar control panel>course options> course settings> area availability. Op deze pagina kun je opties aan- en uitvinken. Zorg ervoor dat de volgende elementen enabled zijn: communication (areas), roster (communication areas), edit your homepage (tools).
- Vertel studenten waar ze hun persoonlijke pagina kunnen vinden en geef ze de opdracht om hierop een foto en een stukje tekst over zichzelf te plaatsen. Tip (voor blackboardgebruikers): Voor het aanpassen van een homepagina ga je naar Tools> edit you homepage
- Geef studenten de opdracht om elkaars persoonlijke pagina’s te bekijken. Tip (voor blackboardgebruikers): Voor het bekijken van de persoonlijke pagina’s van de deelnemers aan het vak ga je naar communication > roster > list all
8 zelfstandige naamwoorden
- Maak een discussieforum aan in de digitale leeromgeving
- Geef studenten de opdracht om zichzelf aan de hand van 8 zelfgekozen zelfstandige naamwoorden te beschrijven. Laat ze per zelfstandig naamwoord hun keuze verantwoorden. Laat ze hun bijdrage plaatsen op het discussieforum. Tip: laat studenten zelf een eigen thread aanmaken met als subject hun eigen naam
- Geef studenten tevens de opdracht om op de bijdragen van twee medestudenten te reageren.
Persoonlijke verwachtingen
- Maak een discussieforum aan in de digitale leeromgeving
- Geef studenten de opdracht om twee of drie persoonlijke verwachtingen over de cursus te formuleren en te plaatsen binnen het discussieforum.
- Vat de bijdragen van de studenten samen en geef aan hoe aan deze verwachtingen voldaan wordt tijdens de cursus.
Welke van de drie?
- Maak een discussieforum aan in de digitale leeromgeving
- Geef studenten de opdracht om in een bijdrage op het discussieforum twee waarheden en een leugen over zichzelf te schrijven.
- Geef de studenten de opdracht om binnen een bepaalde tijd bij minimaal vier medestudenten aan te geven welke van de drie volgens hen de leugen is.
- Laat elke student na het verstrijken van de tijdslimiet bekend maken wat de leugen is.
Welke cartoon past bij jou?
- Selecteer een website met cartoons (bijv. http://www.thefunnycartoon.com/)
- Geef studenten de opdracht om een cartoon te selecteren waarin ze zichzelf herkennen en zichzelf aan de hand hiervan te presenteren.
- Laat de studenten hun bijdrage met daarin de URL van de gekozen cartoon plaatsen op het discussieplatform.
Peer interviews
- Verdeel de groep studenten in duo’s en maak de duo’s bekend binnen de elektronische leeromgeving (bijvoorbeeld via een announcement of in een discussieforum)
- Laat de studenten elkaar via email interviewen. Laat ze daarbij zelf minimaal vijf vragen bedenken.
- Maak een discussieforum aan in de digitale leeromgeving
- Laat de studenten elkaars beschrijvingen plaatsen in het discussieforum.
Aandachtspunten bij de uitvoering
- Kies een van de beschreven ijsbrekers
- Stel duidelijke deadlines voor elk van de (deel)opdrachten.
Ontleend aan
Bonk, C. (2003). A monsoon of online teaching and learning ideas – part 1. Tutorial op ED-MEDIA 2003. Hawaii, Honolulu, 23 juni 2003.