Auteur(s): Jan Folkert Deinum Organisatie(s): Rijksuniversiteit Groningen

Bij een college is het vaak wenselijk een bepaald betoog of antwoord op een vraag te onderbouwen met video. Maar die moet dan wel makkelijk te vinden zijn. Met streaming video is dat snel en flexibel op te lossen.

Voorbeeld uit de praktijk

Om die snel te ontsluiten heeft een docent aan de universitaire lerarenopleiding Groningen een lijst gemaakt met relevante videofragmenten. In zijn colleges valt van te voren lang niet altijd te voorspellen welk fragmenten het meest zinvol zijn. Dat hangt af van de inbreng van studenten. Het videomateriaal is daarom op een videoserver geplaatst. De docent heeft met behulp van de virtuele snijmachine weblinks gemaakt naar de relevante fragmenten in dat videomateriaal. Van een aantal lessen heeft hij bijvoorbeeld het lesbegin geselecteerd (zie figuur). Zodra de docent in een college constateert dat het zinvol is een bepaald fragment te tonen, hoeft hij alleen maar de link in de digitale leeromgeving aan te klikken om het fragment te laten zien. Zo heeft de docent nooit meer de verkeerde videoband bij zich en hoeft hij de videoband niet meer door te spoelen (altijd te ver of niet ver genoeg) naar de plek waar het fragment zou staan.
Op dezelfde wijze kan bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt worden van journaalbeelden van de afgelopen week of van programma’s als NOVA en Twee Vandaag.

Doel

De docent kan video flexibel gebruiken in colleges.

Wanneer te gebruiken

Wanneer veelvuldig gebruik gemaakt wordt van video in het college.

Aandachtspunten bij de voorbereiding

 1. Het videomateriaal moet beschikbaar zijn op een streaming video server. Dat is bijvoorbeeld het geval met veel beeldmateriaal van de publieke omroepen. Informeer zo nodig bij het ICT ondersteuningscentrum van de instelling of het audiovisueel centrum.
 2. Open in een digitale leeromgeving (een gewone website kan ook) een folder met als titel bijvoorbeeld ‘voorbeeld filmmateriaal’.
 3. Met de virtuele snijmachine kunnen fragmenten worden geselecteerd. Voeg deze fragmenten als weblink toe aan de folder of pagina en geef zonodig een toelichting. Let op: de video blijft op de streaming video server staan. Het enige dat de snijmachine doet is een link maken naar die video en vervolgens zeggen: ‘start bij tijdstip x en eindig bij tijdstip y’. Er gebeurt dus helemaal niks met het bestand zelf.
Tips
 • Surfnet biedt ook een handleiding voor het gebruik van de snijmachine (zie hier).
 • Het is ook mogelijk videomateriaal bij SURFNET te laten plaatsen.
  Klik hier
  voor meer informatie.

Aandachtspunten bij de uitvoering

Zorg er voor dat tijdens het college de digitale leeromgeving waar de video’s te vinden zijn makkelijk bereikbaar is en dat pc en beamer ofwel aan staan, ofwel snel op te starten zijn.

Randvoorwaarden

 • In het collegelokaal moet een pc met video afspeel software, een beamer en een breedband internetverbinding beschikbaar zijn.
 • Het videomateriaal moet beschikbaar zijn op een streaming video server.
 • Er moet een digitale leeromgeving of een webpagina beschikbaar zijn voor de docent.
Geplaatst op 02-03-2004 in Online werkvormen door adminComments Off on Flexibel video gebruiken in colleges

Reageren is niet mogelijk.