Auteur(s): Jan Folkert Deinum Organisatie(s): Rijksuniversiteit Groningen

Het kan nodig zijn om met veel studenten individueel afspraken te maken voor een gesprek. Om dat snel te doen kan een discussieforum worden gebruikt.

Voorbeeld uit de praktijk

Een docent aan de universitaire lerarenopleiding Groningen moet voor een vak met alle dertig studenten regelmatig individuele begeleidingsgesprekken voeren. Hij verkeert niet in de gelukzalige omstandigheid dat een secretaresse dat voor hem kan doen. Om te voorkomen dat er allerlei afspraken via e-mail worden gemaakt en hij het spoor bijster raakt maakt hij een discussieforum aan in de digitale leeromgeving.

Van elke dag maakt hij een aparte ‘discussie’, bijvoorbeeld de discussie Vrijdag 20 februari 2004. Als afzonderlijke reply geeft de docent de tijdstippen die hem welgevallig zijn (zie figuur). Studenten kunnen nu intekenen op een tijdstip. In het voorbeeld is dat gedaan op 20 februari 2004 op het tijdstip 9.30-10.00. De betreffende student wil op dat tijdstip graag met de docent spreken en stuurt het te bespreken verslag als attachement mee. Zo is er niet alleen een afspraak gemaakt, maar kan de docent ook snel de juiste verslagen bij elkaar rapen.

Doel

De docent maakt op efficiƫnte wijze afspraken met studenten over individuele gesprekken.

Wanneer te gebruiken

Wanneer met veel studenten afzonderlijk afspraken moeten worden gemaakt voor een gesprek.

Aandachtspunten bij de voorbereiding

  1. Start een discussieforum met bijvoorbeeld de titel ‘Afspraak maken’.
  2. Geef een reply op de
    discussie met als titel de datum waarop u beschikbaar bent voor het voeren van gesprekken, bijvoorbeeld ’20 februari 2004′.
  3. Geef als reply op de datum in steeds afzonderlijke replies de tijdstippen waarop een gesprek mogelijk is (zie figuur voor een voorbeeld), bijvoorbeeld: ’20/02/2004 09.30-10.00′.

Tip

Het discussieforum kan gelezen worden door alle deelnemers aan dat forum. In een cursus betekent dit meestal dat alle studenten mee kunnen lezen. Dat betekent dat deze methode zich minder goed leent voor gesprekken die gevoelig liggen, zoals gesprekken met een studieadviseur.

Aandachtspunten bij de uitvoering

Instrueer studenten dat ze voor het maken van een afspraak kunnen ‘replyen’ op een tijdstip en dat zij daarbij ook de relevante documenten als attachment dienen bij te sluiten.

Geplaatst op 02-03-2004 in Online begeleiden door adminComments Off on Individuele gesprekken inplannen met studenten

Reageren is niet mogelijk.