Auteur(s): Jan Folkert Deinum Organisatie(s): Rijksuniversiteit Groningen

Dankzij digitale video wordt het mogelijk om video als portfolio middel te gebruiken. Dat biedt studenten de gelegenheid om hun ervaringen veel beter zichtbaar te laten maken dan met schriftelijke verslaglegging mogelijk is.

Voorbeeld uit de praktijk

Bij verschillende lerarenopleidingen wordt gewerkt met digitale video in een portfolio. Tot nu toe gaat dat veelal door de video van een lesopname met speciale software te monteren en op een cd-rom te plaatsen. De kijker moet dus altijd de cd-rom bij de hand hebben.
Enkele opleidingen experimenteren nu met streaming video. De lesopname wordt in zijn geheel op een streaming videoserver geplaatst. Studenten kunnen vervolgens met de virtuele snijmachine fragmenten selecteren en deze als hyperlink in een tekst- of webdocument plaatsen. Lezers van het document kunnen, wanneer zij over een internetverbinding beschikken, overal de video bekijken. Bovendien heeft de student geen montagekennis meer nodig voor het selecteren van fragmenten.

Doel

De docent kan studenten een online videoportfolio laten maken.

Wanneer te gebruiken

Wanneer het wenselijk is dat studenten een verslag of portfolio onderbouwen met videofragmenten.

Aandachtspunten bij de voorbereiding

  1. De studenten krijgen instructie om opnamen te maken van zichzelf. Bijvoorbeeld videoopnamen van een presentatie, van hun les of van andere handelingen die van belang zijn voor de beoordeling.
  2. Het videomateriaal moet op een streaming video server worden geplaatst. Informeer daarover het ICT ondersteuningscentrum van de instelling of het audiovisueel centrum.
  3. Studenten moeten de beschikking krijgen over het webadres van het videomateriaal dat op de streaming video server is geplaatst.
  4. Vraag studenten fragmenten te kiezen voor hun verslag/portfolio. Het kiezen gaat met behulp van de virtuele snijmachine. De links naar de fragmenten kunnen in het verslag/portfolio worden geplaatst.

Aandachtspunten bij de uitvoering

Geef tijdens een college een korte inleiding in het gebruik van de virtuele snijmachine. Studenten hebben over het algemeen binnen een kwartier wel door hoe het werk.

Randvoorwaarden

  • Het videomateriaal moet beschikbaar worden gesteld op een streaming video server. Het is wenselijk om assistentie te organiseren voor het plaatsten van het materiaal, bijvoorbeeld door een studentassistent.
  • De instelling moet kunnen beschikken over een streaming video server.
  • De gebruikers van het verslag/portfolio moeten beschikken over afspeelsoftware voor de videofragmenten en geluidsvoorzieningen.
Geplaatst op 02-06-2004 in Online begeleiden door adminComments Off on Eigen videofragmenten opnemen in een verslag

Reageren is niet mogelijk.