Auteur(s): Lex Dierssen, Jan Folkert Deinum Organisatie(s): Rijksuniversiteit Groningen

Studenten maken voor werkstukken en verslagen veel gebruik van teksten op internet. De bronvermelding ontbreekt echter veelal en het wordt een allegaartje aan teksten. Dit IDEE maakt van de nood een deugd.

Doel

De docent kan opdrachten maken waarbij het kopieergedrag van studenten op zinvolle wijze een plaats krijgt in het onderwijs door teksten van anderen op een legale en zinvolle wijze in te zetten.

Wanneer te gebruiken

Bij elk verslag waarbij veel teksten op internet zijn te vinden.

Aandachtspunten bij de voorbereiding

  • Geef studenten opdracht teksten te zoeken op internet rond het thema dat dient te worden behandeld. Belangrijk daarbij is om de opdracht te geven om verschillende bronnen te gebruiken. Het doel van het gebruiken van bronnen kan bijvoorbeeld zijn om netjes om te leren gaan met bronnen, leren samenvatten, leren teksten te verbinden of om te reflecteren op de overgenomen teksten.
Tip

Laat studenten ook een oordeel geven over de betrouwbaarheid van de bron. Dat kan bijvoorbeeld op basis van kennis over de eigenaar van de internetbron (bijvoorbeeld een ministerie, een universiteit of een bedrijf) of op basis van het adequaat gebruik maken van onderzoeksliteratuur (zie ook Hoe leer je studenten te zoeken naar informatie op internet?)

  • Geef studenten daarbij de opdracht de teksten over te nemen, tussen aanhalingstekens te plaatsen (of anderszins te markeren) en de bron te vermelden (zie Hoe ga je in een DLO om met auteursrechten?).
  • Geef nu studenten de opdracht om een tweede document te maken met daarin een inleiding op en samenvatting van de gevonden teksten, verbindende teksten tussen de overgenomen stukken, een conclusie over overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende teksten en/of een waardeoordeel over de inhoud van de overgenomen teksten.

Aandachtspunten bij de uitvoering

Beoordeel de verslagen op basis van de keuze van gekopieerde teksten en de kwaliteit van de inleiding, samenvatting en verantwoording van de gekozen teksten.

Zie ook

Hoe leer je studenten te zoeken naar informatie op internet?

Hoe ga je in een DLO om met auteursrechten?

Geplaatst op 24-08-2004 in Algemene aandachtspunten door adminComments Off on Gebruik maken van Copy and Paste

Reageren is niet mogelijk.